6 dingen om rekening mee te houden bij het opzetten van jouw zakelijke webshop

Ontdek 6 cruciale zaken om rekening mee te houden bij het opzetten van jouw zakelijke webshop. Van het vooraf bepalen van doelen, bekijken van ERP integraties en zoveel meer!

6 dingen om rekening mee te houden bij het opzetten van jouw zakelijke webshop

Ontdek 6 cruciale zaken om rekening mee te houden bij het opzetten van jouw zakelijke webshop. Van het vooraf bepalen van doelen, bekijken van ERP integraties en zoveel meer!

Bedankt! Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Het digitaliseren van je bedrijf en het opzetten van een bestelplatform voelt als een enorme stap, maar het is vooral een lonende stap. De Belgische e-commerce markt groeit enorm snel, en de cijfers liegen niet. Uit de meest recente BeCommerce Market Monitor blijkt dat we in België 22% meer online geshopt hebben in 2022. Dat brengt ons op 8,5 miljoen Belgische online shoppers, goed voor 170 miljoen aankopen ter waarde van 14,7 miljard euro. De e-commerce boom zal ook zakelijke webshops blijven beïnvloeden, dus het is slim om je als bedrijf hierop voor te bereiden. Overtuigd? In deze blog nemen we je graag mee door de 6 belangrijkste stappen om jouw bestelplatform zo efficiënt mogelijk op te zetten!

#1 Definieer je bedrijfsdoelen

Voordat je aan je bestelplatform kunt beginnen, moet je perfect begrijpen wat de unieke behoeften van jouw bedrijf zijn. Neem de tijd om te analyseren waar je bedrijf momenteel staat en welke gebieden verbeterd kunnen worden. Misschien wil je orders sneller verwerken, nieuwe klanten aanspreken, fouten verminderen, handmatige taken automatiseren of je klanten gewoon een betere online winkelervaring bieden.

Door duidelijke doelen te stellen, ga je gerichter te werk bij het opzetten van je bestelplatform en zorgt ervoor dat het perfect aansluit bij de behoeften van jouw bedrijf.

#2 Onderzoek verschillende ERP integraties

Een naadloze integratie met je ERP systeem is een echte gamechanger voor je bedrijf. Het geeft je de mogelijkheid om al je bedrijfsprocessen te stroomlijnen, van orderverwerking tot voorraadbeheer en boekhouding. Deze integratie maakt het mogelijk om gegevens moeiteloos te synchroniseren tussen verschillende systemen, waardoor dubbele invoer en fouten worden geminimaliseerd.

Heb je al een ERP systeem, dan biedt het integreren van een bestelplatform je enorm veel mogelijkheden voor groei en efficiëntie. Het stelt je in staat om je bestaande systemen te versterken en nieuwe functionaliteiten toe te voegen die de algehele bedrijfsprestaties verbeteren. Wat ga je doen met al die tijd die je nu niet meer hoeft te besteden aan het onderhouden van je online catalogus of orderopvolging? Klopt, je bedrijf laten groeien door je eigen tijd en die van je team te investeren in klantrelaties in plaats van louter het onderhouden van diverse IT-systemen.

#3 Kies voor een gebruiksvriendelijk platform

Tijd is kostbaar, dat begrijpen we als geen ander. Daarom is het essentieel om te kiezen voor een bestelplatform dat makkelijk te gebruiken is. Dankzij out-of-the-box oplossingen met een intuïtieve beheersmodule en vooral plug-and-play diepgaande ERP-koppelingen zoals die van Marcando, kun je snel van start gaan zonder de noodzaak van technische expertise. Dit betekent minder tijd besteed aan het worstelen met complexe systemen en eindeloze IT trajecten, en meer tijd besteed aan het laten groeien van je bedrijf.

Maar ook voor je klanten moet je bestelplatform makkelijk te gebruiken zijn. Zorg ervoor dat jouw platform een intuïtieve interface heeft, makkelijk te navigeren is én ook mobiel geoptimaliseerd is. Een gebruiksvriendelijk platform vergemakkelijkt de adoptie ervan en verhoogt de tevredenheid van je klanten.

#4 Kies een schaalbaar bestelplatform

Je bestelplatform moet niet alleen voldoen aan de behoeften van vandaag, maar ook aan die van morgen. Hoe zie jij je bedrijf de komende jaren groeien en hoe past een B2B bestelplatform hierin? Is het schaalbaar genoeg om mee te groeien met je bedrijf? Kan het makkelijk aangepast worden aan de veranderende behoeften of technische ontwikkelingen? Houdt het gelijke tred met je andere IT-pakketten, met name je ERP-systeem. Door na te denken over deze vragen, kun je een platform kiezen dat jouw bedrijf ondersteunt op lange termijn.

Bij het selecteren van een bestelplatform is flexibiliteit cruciaal. Het moet kunnen meebewegen met de groei, veranderende klantbehoeften en interne eisen binnen je organisatie. Zo kun je toekomstbestendigheid garanderen en ervoor zorgen dat je investering op de lange termijn vruchten afwerpt.

#5 Overweeg het kostenplaatje

Budgettering is een essentiële stap bij het opzetten van je bestelplatform. Je moet een duidelijk beeld hebben van de kosten en ervoor zorgen dat de oplossing die jij kiest past binnen je budget. Een Software-as-a-Service (SaaS) model kan hierbij van onschatbare waarde zijn. Zo’n model biedt een voorspelbaar maandelijks tarief zonder verborgen kosten of verrassingen.

Kies je voor een SaaS-oplossing, dan vermijd je grote initiële investeringen in hardware of softwarelicenties. Bovendien biedt het SaaS-model vaak flexibele abonnementsopties, zodat je kunt schalen op basis van de behoeften van je bedrijf. Dit maakt het gemakkelijker om te groeien en te evolueren zonder je zorgen te hoeven maken over dure upgrades of onderhoudskosten. Dit helpt jouw bedrijf te focussen op waar het echt om draait, zonder constant gedoe met IT. IT moet een hulpmiddel zijn, geen hoofdzorg.

#6 Bescherm de privacy van je klanten

Privacy en gegevensbeveiliging zijn van het hoogste belang, vooral in een tijd waarin digitale informatie een steeds grotere rol speelt in het bedrijfsleven. Daarom is gegevensbeveiliging en naleving van bepaalde wetgeving ook van enorm belang als je een B2B bestelplatform opzet. Zorg ervoor dat jouw platform voldoet aan alle relevante veiligheidsnormen en wetgeving, zodat je de privacy van je klanten kunt waarborgen.

Daar hoort onder andere het implementeren van beveiligingsmaatregelen zoals versleuteling van gegevens, toegangscontrole en regelmatige beveiligingsaudits bij. Probeer daarnaast ook op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen op gebied van gegevensbescherming en compliance, zodat je platform altijd up-to-date is. Door te investeren in gegevensbeveiliging en compliance, bouw je niet alleen vertrouwen op bij je klanten, maar bescherm je ook de reputatie en integriteit van je bedrijf.Zin om de sprong te maken maar geen idee hoe je een bestelplatform moet bouwen? Contacteer ons vrijblijvend voor een persoonlijke demo!

Share this post

Klaar om slimmer te verkopen?

Haal meer uit je webshop met Marcando. Ontdek vandaag nog hoe ons platform jouw online verkoopprocessen kan verbeteren.

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.